Neprehliadnite

Vyber salaš

Kontakt

Občianske združenie Bačova cesta
Kollárova 2
031 01 Liptovský Mikuláš
Tel/Fax: 044 551 42 58
Mobil: 0903 809 889
oz.bacovacesta@gmail.com
www.bacovacesta.sk

Predseda OZ:
Ing.Ľudovít Urbanovský
Mobil: 0903 809 889
pps.urbanovsky@gmail.com
Mikulášske tradície

Recepty

PIROHY S BRYNDZOU PLNENÉ ZEMIAKMI

Pripravíme si rezancové cesto z hrubej múky, vajíčka a vody. Vyvaľkáme, pokrájame na väčšie štvorce a plníme plnkou pripravenou z uvarených zemiakov, ktoré dobre pretlačíme a ochutíme bryndzou a kôprom. Naplnené pirohy uvaríme, scedíme, posypeme bryndzou a polejeme rozpraženou údenou slaninou alebo maslom.

 

POLIEVKA ZO SOLENEJ BARANINY

Solené mäso dobre umyjeme a postavíme variť do studenej vody. Pridáme všetky druhy koreňovej zeleniny, ale aj kaleráb, kvaku a cibuľu. Varíme na miernom ohni, pokiaľ nie je mäso mäkké. Osobitne uvaríme halušky zo zemiakového cesta, ktoré dobre premyjeme v studenej vode. Konzumujeme tak, že halušky na tanieri zalejeme teplou polievkou. Uvarené mäso dobre chutí s varenými zemiakmi a brusnicovým kompótom.

 

PAGÁČE Z BRYNDZE

Potrebujete:
500 g hladkej múky, 200 g bryndze, 150 g škvarenej masti, 1 celé vajce, soľ, rasca, trocha sódy bikarbóny, 2 dcl smotany alebo mlieka, 1 vajce na potretie,

Na doske preosiať múku, do nej spraviť jamku a vložiť bryndzu, bravčovú masť, vajce, soľ, sódu bikarbónu a smotanu (alebo mlieko). Všetko dobre vymiešať na tuhé cesto, nechať aspoň 2 hodiny stáť. Cesto vyvaľkať, trikrát preložiť, opäť vyvaľkať a rozkrájať na obdĺžniky. Potrieť vajcom, posypať rascou a v rozpálenej rúre piecť do ružova.

 

TAŠTIČKY Z LIPTOVA

Potrebujete:
1500 g zemiakov, 3 vajíčka, 200 g masla, 800 g múky, 200g cibule.

Plnka:
1 kg bryndze, 10 g čierneho korenia,10 g kôpru, 10 g pažítky, muškátový orech, 250 g údenej slaniny pokrájanej nadrobno, 100 g paprikovej pochúťky, 1 kyslá smotana. Všetko spolu dobre vymiešať a masou plniť taštičky.

Zemiaky uvariť v šupke, očistiť, pretlačiť, pridať vajce, maslo, múku, 2 polievkové lyžice krupice, dobre vymiešať a nechať ½ hodiny stáť. Potom cesto vyvaľkať asi na ¼ cm hrúbku, urobiť z neho taštičky a plniť plnkou. Taštičky varíme v slanej vode 5-8 minút. Scedíme a podávame poliate hustou kyslou smotanou.

 

MIEŠANÁ BRYNDZA Z LIPTOVA (10 OSÔB)

Potrebujete:
500 g bryndze, 20 g sladkej papriky, 2 g mletej rasce, 100 g horčice, 500 g masla, 150 g cibule, 30 g pažítky, 30 g sardelovej pasty, 1 dcl piva.

Bryndzu, sladkú papriku, horčicu, maslo, nadrobno posekanú pažítku, sardelovú pastu, pivo a posekanú cibuľu premiešať, potom šľahačom vyšľahať do penista. Miešaná bryndza je vhodná ako nátierka na sendviče.